Milyen érzés az első magzatmozgás és mikor érezhetjük először?

A terhesség egyik felejthetetlen pillanata, amikor először érzékeljük a baba mozgását. Bár láttuk a pozitív tesztet és az orvos is azt mondta … de azért az mégis más, amikor saját magunk érezzük, hogy valóban van ott valaki a pocakunkban.

Milyen érzés a magzatmozgás?

Van aki pattogó buborékhoz hasonlítja, van aki repdeső pillangókat érez a pocijában,  tapasztalatlan kismamák pedig egyszerűen csak “szélmozgásnak” vélik a mocorgást.


Mikor érezhetjük először a magzatmozgást?

Első terhességnél valószínű, hogy csak a 20. hét körül észleled a baba mozgását, de az sem ritka, ha a 24. hétig nem érzel semmit. Tapasztalt kismamaként már akár a 15-16. héten észlelheted a mozgást. A testalkatodtól is függ: a vékonyabb kismamák hamarabb megérzik. Másrészt pedig függ attól is, hogy milyen gyorsan nő a baba, hiszen elég nagynak kell lennie, hogy lökdösni tudja a pocakot.

Milyen mozdulatok végez a baba a pocakunkban?

A baba már a terhesség 7-8. hetében elkezd mozgolódni, ekkor ugyan még csak babszem nagyságú lehet, de a gerinc mentén már vannak izmai. Mivel még ilyen picike, nem érzünk semmit, ultrahanggal viszont már kimutathatók, hullámzáshoz hasonlítanak a baba mozdulatai.

A 12. héten a baba már forog és átfordul, sőt a homlokát ráncolja, s a következő pár hét során meglepően sokféle mozgást sajátít el. A terhesség korai szakaszában több, mint húszat számoltak össze, például szopást, ásítást és csuklást. A 13-17. hét között szorgalmasan gyakorolja a már megismert mozgásfajtákat.

Mit tegyek, hogy észrevegyem a baba mozgását?

 • Először  válassz ki egy olyan időpontot, amikor nem zavar senki, kapcsold ki a telefonodat is, erre igazából az esti órák a legalkalmasabbak.
 • Feküdj le hanyatt egy kényelmes ágyra vagy matracra, húzd fel a lábad és helyezd a kezed a hasadra.
 • A baba mozgásának figyelése alkalmat ad arra is, hogy a légzésedet ellenőrizd. Belégzésnél érezned kell, hogy a hasad felemelkedik, ahogy levegő áramlik a tüdődbe, kilégzésnél pedig a hasadnak vissza kell lapulnia.
 • A helyes légzést gyakorolva néhány perc alatt eljutsz egy olyan nyugalmi állapotba, amikor könnyedén észreveheted a baba mozgását.

A kedvenc babamozgásos videóm:

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még hasonló témában olvasni, iratkozz fel a blogértesítőre, hogy szólni tudjak, ha új bejegyzés érkezik.

Szólj hozzá, vagy hivatkozz erre a bejegyzésre.

4 hozzászólás - “Milyen érzés az első magzatmozgás és mikor érezhetjük először?”

 1. Nagy Katalin szerint:

  21 ik hetes terhes vagyok a masodikkal es nem nagyon erzek mozgast,ez normalis?

 2. Molnár Edit szerint:

  szia Katalin,
  ahogy a cikkben is olvashattad, az sem ritka, ha a 24. hét körül észleled a mozgásokat.
  A második gyermeknél ugyan profibbak vagyunk és elvileg hamarabb észrevehetjük az első mozgásokat, de mivel már nemcsak vele foglalkozunk, hanem ott van a nagyobb gyermek, a megosztott figyelem miatt elképzelhető, hogy később fogod csak tapasztalni.
  A második babánál én is csak akkor éreztem konkrétan a mozgást, amikor már este ágyban voltam és csak a babusra figyeltem.
  Szerintem próbáld ki ezt te is. :)
  Aztán mesélj … :)

 3. k.ági szerint:

  Sziasztok :)
  Én az első kisfiam mozgását a 14. héten éreztem meg (nem vagyok egy vastag alkat… :D ) most a második babámmal 11 hetes múltam, és már lehet csak én halucinálok, de olyan mint ha nagyon gyengéd “pukkanásokat” éreznék a pocakom alsó részén ha egy kicsit “bekopácsolok” neki :) elképzelhető szerintetek az hogy tényleg az ő kis mocorgását érzem? a pocakom viszont ahhoz képest elég nagy….

 4. zsuzsi szerint:

  Sziasztok. Ezek szerint én is éreztem, 15 hetes terhes vagyok 46 kg. Olyan volt mintha egy kis buborék mozdult volna meg a hasamban. :-)

Szólj hozzá!